Get Adobe Flash player

postheadericon 120 produktów z Województwa Podkarpackiego na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych !

IMG 0501Już 120 tradycyjnych, podkarpackich produktów, znalazło swoje miejsce na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Zostały wyróżnione ze względu na swoje wyjątkowe cechy i niepowtarzalny smak. Wszystkie walory, dzięki którym produkty nabierają charakteru są wynikiem stosowania niekiedy bardzo czasochłonnych tradycyjnych metod produkcji. 

chleb-pszenno--razowy-z-piecowiska17 kwietnia 2013 r. do tego prestiżowego grona dołączyły kolejne trzy produkty z województwa podkarpackiego: Jeżowskie kapuśniaczki z kaszą tatarczaną, Jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem, oraz Chleb pszenno-razowy z piecowiska. 

Jeżowskie kapuśniaczki z kaszą tatarczaną, Jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem to produkty pochodzące z miejscowości Jeżowe. Wieś Jeżowe leży w makroregionie Kotliny Sandomierskiej, na pograniczu Płaskowyżu Kolbuszowskiego i Równiny Tarnobrzeskiej na terenie Puszczy Sandomierskiej. Od początku istnienia Jeżowe było wsią królewską należącą do starostwa sandomierskiego. Obecnie wieś ta położona jest w województwie podkarpackim. Mieszkańcy Jeżowego jak wynika z zapisów w encyklopedii o Jeżowem oraz przekazów ustnych od najstarszych mieszkańców Jeżowego wynika, że chłopi na wsi utrzymywali się w ówczesnych czasach wyłącznie z pracy na roli, chowu bydła i trzody chlewnej. Uprawiano zboża; żyto, pszenicę, owies, proso, jęczmień i tatarkę na kaszę, ziemniaki, kapustę, buraki ćwikłowe, groch, marchew, cebulę, czosnek i mak oraz len i konopie z których wytłaczano w zimie olej.

IMG 0504Po zbiorach płodów rolnych i zasianiu zbóż ozimych gospodarze zboże przemielali na mąkę, z lnu wytłaczali olej co stanowiło główna omastę do wszystkich potraw, kapustę kisili w dużych dębowych beczkach. Innymi ważnymi składnikami potraw codziennych były kasze, a wśród nich kasza jęczmienna, kasza jaglana i kasza tatarczana. Gotowano je na wodzie lub mleku na sypko, podawano przeważnie z masłem lub z omastą pochodzącą z uboju świń we własnym gospodarstwie. Kasze stanowiły też nadzienie do pierogów lub wypieków tzw. kaszaki z kaszy jaglanej lub jako dodatek do kapusty z grochem z dodatkiem kaszy albo tez kapuśniaki pieczone. Ziemniaki i kapusta stanowiły istotny składnik potraw codziennych. Kapuśniaczki, pierogi jak wiele innych potraw wytwarzane były w każdym domu a przepis przekazywany i kultywowany z pokolenia na pokolenie po dzień dzisiejszy i zachowuje się go według starej, nie zmienionej receptury, która stanowi część kulinarnych tradycji wsi Jeżowe.

Chleb pszenno-razowy z Piecowiska wywodzi się z niewielkiej miejscowości Wólka Grodziska. Mieszkańcy tego urokliwego miejsca przywiązani do kultury i tradycji zachowali starą recepturę wypieku chleba. Pieczony jest on bezpośrednio na spodzie pieca opalanego drewnem.

We wsi Wólka Grodziska duże piece chlebowe były nieodłącznym elementem gospodarstw domowych. To właśnie w nich od wielu pokoleń wypiekano popularny chleb pszenno-razowy z piecowiska.

  • Smaki 1
  • Smaki - 2
  • Smaki - 3
  • Smaki - 4
  • Smaki - 5

okladka-leksykon 280

 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Producenci żywności

Zachęcamy wszystkich podkarpackich producentów żywnosci tadycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz producentów żywności o potwierdzonej jakości ( dotyczy tych produktów, które uzyskały znak jakości np. PPŻ, Agro Polska, PDJ, Teraz Polska, Jakość tradycja i in.) do przekazywania zdjęć swoich produktów. Każdy z ww. produków będzie zaprezentowany.

güvenlik şirketleri weblebi