Get Adobe Flash player

postheadericon Podkarpackie Produkty Regionalne

Z inicjatywy Samorządu Województwa Podkarpackiego w sierpniu 2005 roku pszczelarze z Województwa Podkarpackiego uczestniczyli w szkoleniu dotyczącym rejestracji produktów na szczeblu unijnym, na które zostali zaproszeni także przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Dało to początek procesowi rejestracji Podkarpackiego Miodu Spadziowego jako Chronionej Nazwy Pochodzenia. Efektem tego w dniu 7 sierpnia 2010 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) nr 710/2010 z dnia 6 sierpnia 2010 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia
i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podkarpacki miód spadziowy (ChNP)”. Jest to pierwszy podkarpacki produkt włączony do unijnego systemu. Ubieganie się o tą rejestrację trwało 5 lat. Miód jest osiemnastym polskim produktem włączonym do unijnego systemu, a na rejestrację oczekuje także Fasola Wrzawska „Piękny Jaś” z województwa podkarpackiego.

  • Smaki 1
  • Smaki - 2
  • Smaki - 3
  • Smaki - 4
  • Smaki - 5

okladka-leksykon 280

 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Producenci żywności

Zachęcamy wszystkich podkarpackich producentów żywnosci tadycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz producentów żywności o potwierdzonej jakości ( dotyczy tych produktów, które uzyskały znak jakości np. PPŻ, Agro Polska, PDJ, Teraz Polska, Jakość tradycja i in.) do przekazywania zdjęć swoich produktów. Każdy z ww. produków będzie zaprezentowany.

güvenlik şirketleri weblebi